THEMA'S 2020

DECEMBER
Less is more

Nu wij ook deze maand geen clubavond kunnen organiseren heeft de AC weer een thuisoprdracht/thema. Voor de maand december is het thema: LESS IS MORE.

Met een minimalistische foto ga je voor eenvoud in het beeld. Er ‘gebeurt’ niet veel. Wij willen vaak zoveel mogelijk info op de foto maar kijk is verder. Vaak is er één duidelijk onderwerp met een rustige of ‘lege’ omgeving of achtergrond.
De kracht van een minimalistische foto is dat hij simpel is, maar niet saai! Voor zo’n foto geldt: less is more. Minder in beeld zorgt juist voor een foto die mooier, spannender of sprekender is.

Als je twijfelt of een foto minimalistisch genoeg is, probeer dan te omschrijven wat je ziet. Als je meer dan drie zinnen nodig hebt, dan gebeurt er waarschijnlijk nog teveel in beeld. 

Het bestuur zou graag zien dat een ieder toch foto’s blijft maken conform de thema’s en deze te sturen naar Floor (floorbrouwer@ziggo.nl). Zodra we kunnen, gaan we die foto’s dan bespreken of via onderstaande link digitaal de foto’s bespreken. Het zou fijn zijn hier ook de zogenaamde Exif gegevens bij te zetten: diafragma, sluitertijd, ISO waarde en of de foto bewerkt is.

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

NOVEMBER
Mist

Nu wij ook deze maand geen clubavond kunnen organiseren heeft de AC weer een thuisoprdracht/thema. Voor de maand november is het thema: mist.

Mist is iets bijzonders. In het verkeer heb je er last van, maar als fotograaf brengt mist iets heel speciaals je in je foto’s. Het fotograferen van mist brengt sfeer omdat details vervagen. Vaak komen landschappen nóg beter tot hun recht waardoor de foto aantrekkelijker wordt om naar te kijken.

Er zijn verschillende weer apps die je inzicht geven in de te verwachten omstandigheden. Denk daarbij aan bijvoorbeeld Weather Pro, want in deze app wordt het dauwpunt aangegeven. Raadpleeg altijd verschillende apps. Meer informatie zorgt er voor dat je goed bent voorbereid. Als je gaat fotograferen en er wordt mist verwacht, dan is de kans op de gewenste omstandigheden groter.

Het licht dat de sensor van je camera bereikt, kan de software van je camera op het verkeerde been zetten. Mist is licht en je camera zal denken dat de foto met een kortere sluitertijd kan worden gemaakt, waardoor de er foto donkerder uitziet dan jij wilt. Je camera zal uitgaan van middengrijs.
Dat betekent dat de mist grijs in je foto wordt weergegeven en dat wil je niet. Door belichtingscompensatie toe te passen zul je de witte mist benadrukken. In de foto hierboven is een belichtingscompensatie van + 1 2/3e stop toegepast. Achteraf aanpassen kan ook, maar zal tot een kwaliteitsverlies leiden. Maak daarom ‘in camera’ technisch goede foto’s met de sfeer die je wilt weergeven. Je hoeft dan ook niet veel in de nabewerking te doen.

Het bestuur zou graag zien dat een ieder toch foto’s blijft maken conform de thema’s en deze te sturen naar Floor (floorbrouwer@ziggo.nl). Zodra we kunnen, gaan we die foto’s dan bespreken. Het zou fijn zijn hier ook de zogenaamde Exif gegevens bij te zetten: diafragma, sluitertijd, ISO waarde en of de foto bewerkt is.

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

OKTOBER
Zwart/wit en vrije keuze

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

AUGUSTUS
Coronagevoel

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

JULI
Liedje en foto

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

JUNI
Natuur en dier

Back to top