THEMA'S 2021

December
Symmetrie

Een onderwerp in het midden van een foto zetten mag volgens de gulden sneden niet. Maar natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen! Een van deze uitzonderingen is een symmetrische situatie. De mooiste symmetrische foto’s maak je met deze tips:

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

November
Black and White

Vele generaties zijn er mee opgegroeid …….. zwart/wit foto’s. Naderhand heeft de kleurenfotografie, na de introductie van Kodachrome in 1935, steeds meer terrein gewonnen en is het nu standaard om je foto’s in kleur te nemen en eventueel af te laten drukken.

Toch is de liefde voor zwart/wit foto’s nooit weggeweest. Sterker nog, het is helemaal terug naast de kleurenfoto, een goede reden om daar eens wat meer aandacht aan te besteden want het fotograferen in monochroomtinten werkt toch ietsje anders dan de kleurenvariant.

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

September/oktober
Perspectief

Hieronder wat tips!

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

Augustus
Stadsfotografie

Hieronder wat tips!

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

Juli
Vrije opdracht

Hieronder wat suggesties wat je kan doen in het thema Vrije Opdracht.

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

Juni

Instellingen voor portretfotografie

We beginnen met het doornemen van de basisinstellingen. Het belangrijkste bij portretfotografie is je diafragma. Met een groot diafragma (kleine waarde, zo tussen F 2,8 en F 4) wordt de achtergrond vaag en komt je model mooi vrij van de achtergrond. Hierdoor stuur je het oog van de kijker naar wat echt belangrijk in de foto is: de persoon. Met een groot diafragma krijg je veel licht binnen en kun je de iso-waarde laag houden. Bij genoeg licht heb je een korte sluitertijd en dus geen last van bewegingsonscherpte. Wordt de sluitertijd te lang, dan kun je altijd flitsen. Daarover later meer. Wie liever met natuurlijk licht wil werken, schroeft z’n iso iets op. Pas op met te hoge waardes vanwege hinderlijke ruis. Vanaf 50 mm kun je prima portretten maken, al is een 80 mm meestal net iets fijner. Zo kun je wat meer afstand houden, wat vaak prettig is voor bijvoorbeeld een onervaren model. Teveel inzoomen (150-300 mm) kan ook weer averechts werken, dat druk het hele gezicht in elkaar. Bovendien sta je dan te ver van je model af om een natuurlijke connectie te maken.

Licht

Een goed portret staat of valt met het juiste licht. Gebruik bij voorkeur zacht, diffuus licht. Zo voorkom je harde schaduwen die rimpels benadrukken en van de neus een slagschaduw maken. Zacht licht krijg je door je lichtbron groter of indirecter te maken. Als je met natuurlijk licht werkt is het slim om bijvoorbeeld naast een heel groot raam te werken of tijdens de gouden uren buiten. Als je binnen flitst, is een beproefde methode het licht van de lamp of flitser via een muur of plafond te laten weerkaatsen. Je model wordt dan verlicht door een lichtvlek op de muur die veel groter is dan de lichtbron zelf.

Buiten

Als je buiten gaat fotograferen, heb je de lichtomstandigheden niet in de hand. Zonlicht is minder geschikt. Een diffuus wolkenluchtje flatteert je model meestal meer. Het licht is mooi zacht en accentueert niet alle oneffenheden in het gezicht. De zon gooit harde schaduwen en hoge contrasten over je beeld. Overigens kun je in de zon prima werken, zolang je een paar dingen in de gaten houdt. Zet allereerst je model nooit in de volle zon. De beste zonnige portretten maak je in tegenlicht. Aan de schaduwkant van de zon heb je relatief vlak licht en een mooi haarlichtje van de zon zelf. Probleem is wel vaak dat het gezicht te donker wordt. Dit kun je verhelpen door een reflectiescherm in te zetten. Houd dit scherm naast je camera en het zonlicht reflecteert diffuus terug in het gezicht van je model, dat er daardoor veel lichter en natuurlijker uitziet. Het scherm heft de hoge contrasten in het gezicht op. Beweeg het reflectiescherm een beetje heen en weer en je ziet wanneer hij zijn werk het beste doet. Pas op met een zilveren en gouden reflectiescherm, die geven bij direct zonlicht snel een overdreven, blikkerig effect. Meestal is diffuus wit de beste optie.

Flitsen

Wil je niet met studiolampen sjouwen, maar wel voor wat extra licht zorgen? Je kunt portretten ook prima belichten met je externe reportageflitser. Om het effect van je reportageflitser goed te zien, kun je het beste de rest van je beeld – het bestaande licht – een beetje onderbelichten. Dit is een simpel trucje dat algauw een professionele look aan je foto geeft. Je doet het in de volgende stappen:
• Zet je camera op Tv (S), sluitertijd 1/60.
• Richt de camera op je onderwerp en kijk welk diafragma de camera kiest en onthoud de waarde (bijvoorbeeld F 8).
• Zet je camera op modus manual (M).
• Stel de sluitertijd opnieuw in op 1/60 en neem de gevonden waarde uit de Tv modus over in de M (bijvoorbeeld 1/60, F 8).
• Zet je flitser aan op TTL, met de flitscorrectie uit (TTL0).
• Maak een foto van je onderwerp, inclusief achtergrond.
• De hoeveelheid flitslicht op je onderwerp kun je eenvoudig aanpassen door je diafragma groter of kleiner te maken.
• Met je sluitertijd maak je de achtergrond lichter of donkerder.
• De flitssterkte op je onderwerp kun je ook met de flitsbelichtingscompensatie variëren.

Grijskaart

Een grijskaart geeft je goede controle over de belichting. Een grijskaart reflecteert 18% grijs, dat overeenkomt met precies middengrijs. En middengrijs is waarop de belichtingsmeter van je camera is ingesteld. Als je een heel donker model hebt, zal de belichtingsmeter hem standaard overbelichten. Maar als je een grijskaart voor het gezicht houdt, zal hij daarop belichten. Wel moet je dan de belichting vastzetten na de meting op de grijskaart.
Je kunt de grijskaart ook gebruiken voor de witbalans. Een van de manieren om die te gebruiken is als volgt: houd de grijskaart voor het gezicht van het model richting camera. Maak een foto. Ga nu – zonder grijskaart – verder met de shoot. In de nabewerking kies je alle bestanden van de shoot inclusief de foto met grijskaart. Ontwikkel ze allemaal tegelijk in Lightroom of Photoshop. Prik op de foto met de grijskaart de witbalans op het grijs. Vervolgens houd je die witbalans (bijvoorbeeld 5100k) aan voor alle beelden uit dezelfde serie met hetzelfde licht. Bij elke verandering van je lichtopstelling of sterkte maak je een nieuwe foto met de grijskaart ter referentie.

Pose

Het belangrijkste deel van het maken van de foto moet nog komen. Niet de techniek of voorbereiding maar de omgang en sturing van je model bepaalt of een foto lukt of niet. Meestal doe je dat door goed uit te leggen wat je aan het doen bent en hoe je foto eruit moet komen te zien. Laat het model verschillende poses uitproberen. Je kunt iemand natuurlijk recht voor de camera plaatsen, maar je krijgt meer dynamiek in de foto door het model bijvoorbeeld om te laten kijken. Let er wel op dat het model een natuurlijke houding aanneemt. Als iemand er ongemakkelijk bij zit, zie je dat onmiddellijk terug in de foto. Maak de pose dus niet te ingewikkeld.

Blik

Tot slot zul je de blik van het model moeten sturen. Een portret met een obligate tandpastaglimlach is meestal niet de bedoeling, behalve in de reclamefotografie. Je wilt iets van het karakter van de persoon laten zien. Probeer wat ‘psychologische prikkels’ af te geven. De eenvoudigste is natuurlijk ‘say cheese’. Maar als je iets dieper wilt, kun je zeggen: ‘denk eens aan je eerste vriendje’, ‘of denk eens aan het moment dat je rijexamen gehaald hebt’. Of je laat een stilte vallen, waardoor iemand een beetje ongemakkijk gaat kijken. Als dat de blik is die je wilt tenminste. Onderschat de blik niet. Veel beginnende fotografen slaan dit deel van de regie over en blijven naar technische zaken kijken. Stel eerst je techniek in en focus je daarna geheel op je model. Zo heb je alle aandacht bij de blik en pose.

Nabewerking

Heb je de perfecte blik te pakken? Dan ben je nog niet helemaal klaar. Belangrijk is om de foto nog door de nabewerking te halen. Punten die je zeker nog even wil nalopen in bijvoorbeeld Photoshop:
• In de raw converter ga je allereerst kijken of je het contrast wat kunt verhogen voor extra pit.
• Vervolgens kun je in de raw converter nog een beetje spelen met Lokaal Contrast.
• Als de foto vervolgens in Photoshop is geopend, ga je ‘m eerst eens globaal bekijken. De oneffenheden in de huid pak je aan met Snel retoucheerpenseel.
• De ogen zijn een van de belangrijkste onderdelen van een portret. Die vragen dus wat extra aandacht. Selecteer het hele oog. Nu ga je naar Afbeelding, Aanpassingen, Niveaus om het oog witter te maken. Doe niet te gek. Het ziet er al snel spookhuisachtig uit.
• Bij fashionportretten kun je de huid eventueel wat gladder maken. Dit kun je doen met het filter Vervagen, Gaussiaans vervagen.
• De portretfotograaf gebruikt doordrukken en tegenhouden vooral om accenten te leggen op delen van het gezicht en zo meer diepte te krijgen.
• Een veel gebruikte tool in fashionfoto’s is Filter Uitvloeien. Je kunt iemand dikker, dunner, langer en korter maken, of specifieke ledematen aanpassen.

Let wel op dat je dit alles met mate doet. Een te bewerkt portret kan al je goede techniek en prachtige blik al snel onderuit halen.

Het bestuur zou graag zien dat een ieder toch foto’s blijft maken conform de thema’s en deze te sturen naar Floor (website@boskoopsefotoclub.com). Zodra we kunnen, gaan we die foto’s dan bespreken of via onderstaande link digitaal de foto’s bespreken. Het zou fijn zijn hier ook de zogenaamde Exif gegevens bij te zetten: diafragma, sluitertijd, ISO waarde en of de foto bewerkt is.

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

APRIL
Intentional Camera Movement

Dit is het bewust bewegen met de camera terwijl er een foto gemaakt wordt. Door te fotograferen met een langere sluitertijd en tegelijkertijd de camera te bewegen kun je creatieve foto’s maken.

Naast een camera heb je verder eigenlijk niets nodig voor ICM-fotografie! Terwijl de sluiter van een camera openstaat vangt de sensor licht én bewegingen op. Door de camera te bewegen terwijl je met een sluitertijd van een halve seconde of langer werkt, krijg je onverwachte en bijzondere resultaten. Zelfs een kleine, maar snelle handbeweging kan al veel impact op het beeld hebben. Vaak wordt er bewogen langs de richting van een aanwezige hoofdlijn, maar het is echt een kwestie van proberen, proberen en proberen. Kies een richting, draai of varieer met de sluitertijd of met de snelheid van de beweging. Er zijn geen regels, het gaat hier echt om het vinden van een stijl die je mooi vindt.

De beeldstabilisatie en autofocus

Om de beste resultaten te krijgen moet je de beeldstabilisatie uitzetten voordat je gaat fotograferen. De bewegingen die je gaat maken hoeven niet gecorrigeerd te worden door de beeldstabilisatie, want het doel is juist om beweging in beeld te zien! Ga je een grijsfilter gebruiken om tot een langere sluitertijd te komen? Dan moet je ook nog de autofocus uitschakelen en handmatig scherpstellen op je onderwerp.

Zo maak je stap voor stap een ICM-foto
  • Zet de beeldstabilisatie van je camera uit
  • Kies een sluitertijd om mee te beginnen (1 seconde of meer)
  • Verlaag de ISO en verklein het diafragma (hoog f-getal)
  • Maak een testfoto zonder de camera te bewegen
  • Bekijk het resultaat en controleer de belichting
  • Pas eventueel de instellingen iets aan
  • Experimenteer met de beweging!
Gebruik de sluitertijdvoorkeuze stand

Wil je aan de slag met intentional camera movement fotografie, maar heb je nog niet zo veel ervaring met het handmatig instellen van de camera? Zet het instelwiel van je camera dan op de sluitertijdvoorkeuze. Dit is een halfautomatische stand die ook wel de Tv- of S-stand wordt genoemd. In deze stand hoef je alleen de gewenste sluitertijd in te stellen. De camera kiest zelf een passende ISO-waarde en het diafragma voor de juiste belichting. Zo hoef jij alleen maar op de sluitertijd en op het maken van de beweging te letten. Super handig!

Het bestuur zou graag zien dat een ieder toch foto’s blijft maken conform de thema’s en deze te sturen naar Floor (website@boskoopsefotoclub.com). Zodra we kunnen, gaan we die foto’s dan bespreken of via onderstaande link digitaal de foto’s bespreken. Het zou fijn zijn hier ook de zogenaamde Exif gegevens bij te zetten: diafragma, sluitertijd, ISO waarde en of de foto bewerkt is.

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

MAART
Schemering

Een zonsondergang is een populair onderwerp om te fotograferen. Het warme licht van de ondergaande zon geeft toch altijd een speciaal gevoel, er is weer een dag ten einde. Veel fotografen pakken echter hun apparatuur in zodra de zon onder is gegaan, maar realiseren zich niet dat ze hiermee een aantal kansen missen om mooie foto’s te maken in de schemering.

Misschien ben je al bekend met de term ‘het gouden uurtje‘. In deze periode net voor de zonsondergang of na zonsopkomst het licht erg mooi. Het licht heeft een mooie warme gloed (die ‘s avonds vaak sterker is dan ‘s ochtends door de hoeveelheid stof in de atmosfeer) en valt laag in, waardoor het landschap mooi wordt geaccentueerd. Veel landschapsfotografen fotograferen exclusief in deze periode, maar ook zeker in de periode na de zonsondergang of voor de zonsopkomst.

De zon mag wel zijn onder gegaan, maar er is vaak nog genoeg licht en kleur aanwezig om nog tot een 1-1,5 uur na zonsondergang of voor de zonsopkomst (door) te fotograferen. In de schemerperiode kun je daardoor onderscheidende foto’s maken. De schemering is onder te verdelen in drie stadia die elk verschillende eigenschappen hebben.

Deze onderverdeling komt oorspronkelijk uit de astronomie (wanneer kun je welke sterren zien) en krijgskunst (tot wanneer kun je je doel nog raken), maar is ook prima door fotografen toe te passen. Met kennis over deze eigenschappen kun je het optimale moment bepalen waarop je een foto moet maken.

Als je wel eens gebruik hebt gemaakt van een (Engelstalige) applicatie of website die aangeeft hoe laat je de zonsondergang/-opkomst kunt verwachten, dan ben je misschien al eens de termen Civil twilight, Nautical twilight en Astronomical twilight tegengekomen.

Fotograferen in de schemering | DIGITALE•FOTOGRAFIETIPS

Het bestuur zou graag zien dat een ieder toch foto’s blijft maken conform de thema’s en deze te sturen naar Floor (website@boskoopsefotoclub.com). Zodra we kunnen, gaan we die foto’s dan bespreken of via onderstaande link digitaal de foto’s bespreken. Het zou fijn zijn hier ook de zogenaamde Exif gegevens bij te zetten: diafragma, sluitertijd, ISO waarde en of de foto bewerkt is.

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

FEBRUARI
Sluitertijd

Heb jij je ooit afgevraagd hoe het kan dat een landschap er zo mooi glad uitziet op een foto? Of hoe je een foto zo maakt dat alle waterspetters bij een zwemmer zo goed op de foto staan? Het komt vaak door de sluitertijd. Hiermee kun je ontzettend veel: de actie van een moment vangen, of juist beweging in je foto krijgen.

Klik hier voor voorbeelden op de site van Zoom

Het bestuur zou graag zien dat een ieder toch foto’s blijft maken conform de thema’s en deze te sturen naar Floor (website@boskoopsefotoclub.com). Zodra we kunnen, gaan we die foto’s dan bespreken of via onderstaande link digitaal de foto’s bespreken. Het zou fijn zijn hier ook de zogenaamde Exif gegevens bij te zetten: diafragma, sluitertijd, ISO waarde en of de foto bewerkt is.

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

JANUARI
Ton Sur Ton

Tonsurton is een term die komt uit het Frans. Het betekent letterlijk toon-op-toon. Het houdt in dat er een combinatie wordt gemaakt van ’tonen’ in dezelfde kleur en dan in mix van een donkere, medium donkere of lichtere nuances van dezelfde kleur. Kijk ook even bij de Lees en Kijk tip: “Double exposure”.

Klik hier voor voorbeelden op de site van Zoom

Het bestuur zou graag zien dat een ieder toch foto’s blijft maken conform de thema’s en deze te sturen naar Floor (website@boskoopsefotoclub.com). Zodra we kunnen, gaan we die foto’s dan bespreken of via onderstaande link digitaal de foto’s bespreken. Het zou fijn zijn hier ook de zogenaamde Exif gegevens bij te zetten: diafragma, sluitertijd, ISO waarde en of de foto bewerkt is.

Back to top