VERSLAGEN 2019

12 december 2019
Clubavond
Sinterklaasavond

Ook de fotoclub viert Sinterklaas, 
Maar foto’s maken blijft toch de baas. 
Iedereen trok een lootje, 
Natuurlijk voor een ander een (foto) kadootje.

Iedereen gaf een thema op, 
Het werd soms moeilijk, maar toch net geen flop. 
Velen hadden hun best gedaan, 
En aan de thema’s was echt voldaan.

Bij de meeste foto’s een gedicht, 
Dat geeft een foto extra gewicht. 
Sommigen moesten helaas verstek laten gaan, 
Maar ook aan hun thema is voldaan.

De foto’s gingen de hele zaal rond, 
Met de vraag wat men er van vond. 
Maar iedereen was positief, 
En dat was toch wel lief.

De Sint bood ons een drankje aan, 
En dat lieten wij natuurlijk niet staan. 
Er was ook nog een stukje kaas of worst, 
Sinterklaas is toch een goede inborst.

Een ding is klip en klaar, 
Een volgende Sinterklaasavond is voor herhaling vatbaar. 
Eigenlijk kunnen wij niet wachten, 
Maar de volgende Sinterklaasavond is over 365 nachten.

Sint en Piet

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

21 november 2019
Inloopcafé
Lightpainting

Lightpainting is een creative bezigheid waarbij je eigenlijk niet per se heel veel dure apparatuur nodig hebt. Je kunt voor een paar euro al de benodigde accessoires kopen. Dat gegeven kan je wel aan Wilma en de AC overlaten en met een tas vol spullen en een heus levend model zijn wij in 2 groepen aan de slag gegaan. Een groep ging aan de slag met het model en allerlei licht effecten achter, rond om en onder het model. In het andere lokaal creatief aan de slag met spiegels, lampen, en vele licht gevende attributen.

Deze avond stond ook verder weer in het teken van elkaar leren en elkaar helpen om de juiste instellingen zoals diafragma en sluitertijd te krijgen. Hoe stel het beste in het donker scherp (MF) en beeldstabilisatie uit. Gebruik je wel of niet wat stappen in belichting etc.. De tijd vloog weer voorbij en mag wel zeggen weer een bijzonder leuke en leerzame avond.

Nu nog even werken aan de opdracht voor 12 december en dan gaan wij het fotojaar afsluiten met een hapje en een drankje. Ook dit jaar weer bijzonder snel voorbij gegaan met de nodige zowel leuke als trieste gebeurtenissen en dan in het bijzonder het veel te vroeg overlijden van onze voorzitter Arjan.

Met creatieve groet

Floor

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

7 november 2019
Clubavond
Beroepen

Aan het begin van deze clubavond werd stilgestaan bij het zo plotselinge overlijden, op veel te jonge leeftijd, van onze voorzitter Arjan Laros. Bekend dendroloog van beroep, hobbyfotograaf uit passie. Uit respect werd een minuut stilte in acht genomen, terwijl zijn foto op het grote scherm getoond werd. De foto die hij aanleverde voor de tentoonstelling op de kunstroute ‘Boskoops schone 2019’ werd de afbeelding op de rouwkaart die zijn familie verstuurde. De Boskoopse Fotoclub leeft mee met de familie Laros en voelt het wegvallen van Arjan uit haar midden.

Op de clubavond worden elkaars foto’s besproken. Onderwerp ditmaal: beroepen. Niet te vermijden is ‘Dé Boskoopse Hefbrug’ als gespreksonderwerp op een Boskoopse club. Vermoed werd dat veel leden foto’s van de werklui op en aan de brug zouden tonen. Dat viel mee. De meest uiteenlopende ambachten kwamen voorbij: de bijna vergeten orgelbouwer, de haringkaker, maar ook de meest hightechnic functies in de lucht- en scheepvaart kwamen aan bod. Iedere keer weer verrassend hoe creatief onze leden met het thema van de avond omgaan. Gerdien leverde een foto van een (gedeelte van een) bankstel aan. Haar uitleg? Bank-kier = Bankier! Een hilarisch momentje om zo’n creatieve gedachtekronkel.

Na de pauze trokken we lootjes voor de clubavond in december. Iedereen heeft een briefje ingeleverd met zijn/haar naam en een onderwerp waarvan men een foto zou willen krijgen. Gerdien maakte feestelijke envelopjes (met chocoladesinterklaasje), zodat goed geheim bleef wie-wie trok. Bedoeling is dat de Sint een foto maakt, deze afdrukt op 13×18 formaat en cadeau geeft met een gedichtje van vier regels erbij. Ik kijk al uit naar de clubavond van 12 december 🙂

Linda

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

17 oktober 2019
Inloopcafé
Scherptediepte

De fotocaféavond van 17 oktober werd goed bezocht. Dat zal alles te maken hebben met het onderwerp dat behandeld werd door Theo: sluitertijden/diafragma tbv de gewenste scherpte/diepte. Even de kennis bijspijkeren, of nieuwe vaardigheden opdoen. Zoals we van Theo gewend zijn, trapte hij de avond af met een vlotte en heldere uitleg. 
We hebben niet allemaal hetzelfde merk camera en er zijn net zoveel verschillende lenzen als leden. Dus voor iedereen en elke situatie geldt net een andere instelling. We konden goed bij Theo en elkaar terecht met vragen of voor advies. 
Gerdien had een tas vol attributen meegebracht, zodat we naderhand flink konden oefenen op de scherpte/diepte en het vangen van beweging. Ik ging in elk geval naar huis met een hoofd vol goede voornemens om meer uit te proberen als ik aan het fotograferen ben en uit mijn ‘comfortzone’ te komen voor wat betreft het durven gebruiken van een andere lens.

Linda

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

3 oktober 2019
Clubavond
Oogst in z/w en herfst

Deze avond stond in het teken van bespreken foto’s met als onderwerp oogst in z/w en herfst. Al meerdere keren aangegeven dat het leuk is om te ontdekken dat er door een ieder anders naar een foto wordt gekeken. Vooral als beginnend fotograaf zijn deze besprekingen zeer leerzaam en leer je verder kijken dan gebruikelijk zoals o.a. de derden regel. De regel van derden is een compositieregel in de fotografie die kan bijdragen tot een interessantere foto. Fotografen en kunstschilders wenden dergelijke regels aan als vuistregel. Men verdeelt een afbeelding in negen gelijke vlakken met twee horizontale en twee verticale lijnen. Een foto waarin een aandachtspunt, zoals het onderwerp van de foto, in het midden wordt geplaatst, is meestal niet erg spannend. Wanneer deze op of rond een van de vier kruispunten van deze lijnen valt, ook wel een sterke plaats genoemd, wordt een foto vaak sterker en dynamischer. 
Ook van belang is dat je een aantal punten van te voren gaat bepalen hierdoor komt vaak de compositie veel sterker naar voren. Peter gaf ook nog aan dat je soms wat meer moet uitzoomen zodat je geheel groter wordt. Je kan beter wat wegsnijden om het geheel compleet te maken.
Al met al weer een zinvolle en druk bezochte clubavond. Kijk zeker weer uit naar de volgende bijeenkomst waar Theo ons gaat meenemen in het scherpte/diepte verhaal.

Met creatieve groet

Floor

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

19 september 2019
Inloopcafé
Rook

De fotocafé-avond van 19 september stond in het teken van rookfotografie. Een deel van de activiteitencommissie kon er dit keer niet bij zijn, maar om de avond nu gelijk in rook op te laten gaan….
Rookpatronen waren er, in verschillende kleuren, dus verzamelden we ons op een veilige plek buiten de Plataan en we probeerden onze camera’s in een goede stand te krijgen. Waar de één fluitend een flink aantal plaatjes van de rook maakte, stonden sommige clubleden zichtbaar én hoorbaar te worstelen met instellingen. Donkerte, beweging en tijdgebrek (de patroon rookte een kleine minuut) speelde ons parten.

Na deze, zeker niet gemakkelijke, buitenactiviteit konden we onze ervaringen bij een kop koffie doorpraten. Daarna friste Theo, met een heldere uitleg over het verband tussen sluitertijd, diafragma en iso, en wat wanneer vooral wel of zeker niet te doen de geheugens op. En omdat niet iedereen hetzelfde niveau heeft, kwam voor anderen deze uitleg helemaal goed van pas.

Al met al weer een leerzaam fotocafé!

Linda Moseman

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

5 september 2019
Clubavond
Selfie

Vanavond met lood in de schoenen naar de club avond. Het thema van deze avond is het bespreken van een selfie en ik heb hier eigenlijk niet zo veel mee. Gewoon een fotootje schieten van jezelf nou wat boeiend. Deze gedachte komt waarschijnlijk omdat ik niet zo creatief ben en niet de mogelijkheden zie om een leuke selfie te maken.

Dit is dus nu het leuke van een clubavond en je ziet dan de creativiteit van andere clubleden. Gerdien had een mooie samengevoegde foto waarin haar gezicht was overlapt met een quilt deken. De contouren van de ogen, neus en mondlijn waren nog vaag zichtbaar. De foto van Rom was genomen in een badkamer met meerdere spiegels waar je dus het echte beeld zag met 2 spiegelbeelden. Echt heel mooi gevonden. De bijdrage van Linda wat eigenlijk geen selfie was maar wel een prachtige foto van haar echtgenoot nippend aan een glas bier op een plein in Bremen. De foto was dusdanig goed bewerkt dat het gele van het bier naar vorensprong. Bijzonder daarbij ook de gele gloed van de gebouwen op de achtergrond die een bijzondere sfeer creëerden. De selfie van Wilma was echt weer een typische Wilma actie. Zo bijzonder mooi en pakkend, zeker met de tekst die er onder stond.

Hieronder wat voorbeelden van bijzondere selfies (en portret), waar ik toch een beetje jaloers op ben.
Al met al toch weer een leerzame avond ondanks de magere inzendingen van de leden (waar ik ook schuldig aan ben). Gelukkig had Rom nog wat foto’s op de stick staan van de wandeling door het Bentwoud en hebben deze nog bekeken en besproken. En kijk weer uit naar de volgende bijeenkomst 19 november met als thema ‘Rookfoto’s”.

Gerdien, Linda, Rom en Wilma gauw de selfie’s mailen zodat ik mijn selfie kan weghalen!

Floor

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

15 augustus 2019
Buitenactiviteit
Bentwoud

Wauw wat een opkomst en dat terwijl ik toch met spetters op mijn voorruit van huis ben vertrokken.
Vooraf wel niet wel niet via de groepsapp. Zelfs een lid die op vakantie is probeerde iedereen maar de regen in te krijgen terwijl hij zelf lekker droog in zijn vakantiestulpje Feyenoord zat te kijken. Zelfs een motiverende lied “Kom mee naar buiten allemaal dan zingen wij de wielewaal” vloog op de app voorbij.

Maar dat weerhield 13 leden niet om gezellig op zoek te gaan naar de Hooglanders. Na een kleine omweg vonden we eindelijk de kudde. Een aantal leden probeerde steeds dichterbij te komen om de wauw foto te schieten. Na deze leuke fotosafarie weer richting de parkeerplaats vertrokken en allemaal met een aantal foto’s van de leuke club wandeling.

Wilma

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

18 juli 2019
Buitenactiviteit
Straatfotografie

Het plan van de AC was om onder mooie zomeravond weersomstandigheden in en om de hefbrug foto’s te maken met als onderwerp straatfotografie. De opkomst was matig en met 7 leden verzamelde wij om 19.30 uur bij eterij ’t Keldertje. Onder het genot van een kopje koffie was er even tijd voor een korte social talk. Na het startsein van de AC vol goede moed naar buiten en daar viel een gedeelte van het plan mooi in duigen en met name dan het mooie zomeravond weer. Na de start bij eterij ’t Keldertje en ongeveer 100 meter te hebben gelopen kwam het regenwater met bakken uit de hemel. Dus schuilen maar. Een gedeelte van de groep was al afgesplitst en stond een stukje verderop. Dat levert natuurlijk ook mooie plaatjes op. Na een aantal minuten konden wij onze weg vervolgen en ook hier zie je weer dat men elkaar aardig kan aanvullen betreffende het ontdekken van welke compositie men gaat uitvoeren c.q. gebruiken. De hefbrug en het verkeer zowel over het water als over de brug levert genoeg op om een mooie sessie te schieten. 
Wij vielen wel op en zoals Jeroen terecht opmerkte: “ik lijk wel een toerist in mijn eigen dorp”. Ook de brugwachter die ons waarschijnlijk via de camera in en om de hefbrug druk foto’s makend zag rond struinen. Hij gaf via de omroep installatie te kennen dat de brug over 10 minuten in werking zou treden daar er 2 grote containerschepen onderweg waren. Na het sluiten van de brug gaf hij nog een korte groet. Toch leuk dat als je met een camera rond loopt er veel positieve acties of reacties zijn. Rond 21.30 waren wij weer bij het beginpunt en hebben afscheid van elkaar genomen onder de toezegging om een aantal foto’s naar mij te sturen voor plaatsen op onze website. De 1e foto’s zijn inmiddels binnen. Veel kijkplezier.

Floor 

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

4 juli 2019
Clubavond
Zomergevoel

Door vele afzeggingen (vakantie, net terug van vakantie en andere plausibele redenen) met een klein groepje onder de leiding van Theo diverse foto’s besproken. Het leuke van zo’n bespreking is dat een ieder een eigen invulling geeft aan het maken van een foto met een onderwerp als de diversiteit aan het lezen van de foto.
Van vakantie foto’s Bosnie en Bulgarije, bloemen in de natuur, mooie zonnebloemen gerangschikt, aardbei als mannequin, doorkijkbeeld aan het strand met ondergaande zon, selfie van schaduw met telelens en kleinkind spelend op een berg.
Door de deskundigheid  van Theo en zijn goede en leuke manier van het ter sprake brengen is een zeer waardevolle aanvulling van de leerfase waar de meeste van ons inzitten. Dit kan je ook merken aan de tijd die gewoon voorbij vliegt en dat het ook een beetje uitliep. 
Theo heeft wat meer ervaring in het lezen van een foto en zal dit eerdaags op een clubavond met ons gaan delen. Aan de hand van wat voorbeelden gaf hij ook aan hoe je kan spelen met lens, diafragma en de natuur. Denk daarbij aan hoe je een foto kan onder verdelen in vlakken, schuine lijnen, kleuren en nog veel meer andere punten. Ik kijk echt uit naar deze clubavond en hoop dat de AC deze snel gaat inplannen i.o.m. Theo.

Met zomerse groet

Floor

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

20 juni 2019
Buitenactiviteit
Gouwe bos

De AC had voor deze avond in 1e instantie een sportevenement in de planning staan. Helaas was er geen geschikt evenement in de buurt om sportfotografie te beoefenen.
Een alternatief was al gauw gevonden: een foto safaritocht door het Gouwe Bos.
Zo gezegd zo gedaan en mede door het mooie weer zijn wij deze avond vanuit de club locatie de Plataan gaan lopen naar het Gouwe Bos. Het was heerlijk wandelweer en wij liepen volop te genieten van de omgeving en de natuur, tuurlijk met de camera schietklaar en op scherp.
Ook leuk om te zien dat iedereen een eigen kijk op dingen heeft. Een aantal van ons hebben deze avond een lepelaar gespot. Super! 
Na de wandeling hebben we elkaar in de Plataan nog even gesproken met de conclusie dat dit zeker voor herhaling vatbaar is.

Een verzoek aan de wandelaars om hun WOW foto’s naar de website te sturen, zeker de foto van de Lepelaar is een mooie aanvulling van het korte verslag.

Wilma.

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

6 juni 2019
Clubavond
Tegenlicht

Tegenlicht Normaal gesproken zorgt een fotograaf ervoor dat het licht, de zon, aan de zijkant of achter de fotograaf is. Hierdoor is het onderwerp goed belicht en zie je veel detail. Tegen het licht in fotograferen wordt afgeraden, omdat de camera door het vele licht de neiging heeft het onderwerp te onderbelichten waardoor er een (ongewenst) silhouet ontstaat. Maar juist door tegen het licht in te fotograferen – tegenlicht- zijn schitterende en afwisselende resultaten te boeken.

Door te fotograferen tegen het licht in kunnen waanzinnige foto’s worden gemaakt. Dit gaat direct in tegen het advies dat veel beginners krijgen om altijd met het licht van achter of aan de zijkant van de camera te fotograferen. Soms zijn fotografen zelfs bang om de camera richting lichtbron te draaien en missen daardoor mooie kansen. Tegenlicht kan afkomstig zijn van de zon, een flitser of reflecties van sneeuw of zand. De wintermaanden zijn een perfecte periode om eens te experimenteren met tegenlicht. De zon staat gedurende de dag lager dan de rest van het jaar waardoor het makkelijker is het onderwerp tussen de camera en de lichtbron te plaatsen, waar dit normaal slechts enkele uren per dag is. Het licht heeft ook minder kracht dan in de zomer. Hierdoor is het contrastverschil tussen de lichtbron en het onderwerp beperkter, waardoor de kans groter is dat de kracht van je flitser tegen het zonlicht op kan boksen om dit tegen te gaan.

Tegenlicht wordt over het algemeen in natuur en landschap fotografie gebruikt, maar is ook prima te gebruiken in portretfotografie om een meer dramatische impact aan de scène te geven. Tegenlicht helpt om het onderwerp en achtergrond van elkaar te scheiden en geeft meer diepte aan de foto, waardoor een meer 3D effect ontstaat. Staat het onderwerp tussen het tegenlicht en de fotograaf in dan is er grote kans dat de randen van het onderwerp oplichten, waardoor deze worden geaccentueerd.

Hoewel de opkomst wat minder was door vakanties, dubbele afspraken en andere redenen toch weer een succesvolle avond.

Floor

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

16 mei 2019
Buitenactiviteit
City challenge

Verzamelpunt was de brug aan het begin van de Kleiweg. Helaas was de opkomst niet royaal, zeven deelnemers. 
Er werden drie koppels gevormd welke vervolgens een opdrachtkaart meekregen met thema’s om te fotograferen. 
GRAFFITIE / OUD PERSOON / BEWEGING AFVAL / LIJNENSPEL / HISTORIE  /EEN DOORKIJKJE / BLIKJE / REFLECTIE. 
Je mocht als koppel een keuze maken tussen een horizontale, verticale of diagonale lijn dus b.v.: GRAFFITIE – LIJNENSPEL – REFLECTIE 

Zo ging elk koppel op pad om van de drie categoriëen foto’s te maken. Al met al nog een hele uitdaging. Op een bepaalde tijd moesten we weer terug zijn bij het startpunt. Uiteraard zijn we erg benieuwd hoe de andere koppels hun opdracht hebben uitgevoerd, maar eerst moet elk koppel, één foto per categorie uitkiezen en deze inclusief een opname van de opdrachtkaart en bijgevoegd nummer mailen naar: activiteiten@boskoopsefotoclub.com Tot slot werden de deelnemers nog verrast op een lensdoekje of sleutelhanger.

Gerdien

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

18 april 2019
Inloopcafé
High en Low Key

Het inloopcafe stond in het kader van High and Low Key. Onder de deskundige leiding van Theo is mij weer een techniekvorm van met name de portretfotografie duidelijker geworden. Na zijn introductie en heldere uitleg hebben wij  uitgebreid kunnen oefenen. 

Bij een low key portret is het doel het model als het ware op te laten gaan in de achtergrond zonder hierbij al het detail te verliezen. Voor het maken van een low key portret wordt gebruik gemaakt van een donkere achtergrond en wordt het model met een kleine zwakker lichtbron belicht. Door het beperkte licht zal alleen dat deel van het model te zien zijn dat daadwerkelijk voldoende belicht wordt. Het model draagt donkere kleding en staat op twee meter of meer van de zwarte achtergrond. Hierdoor wordt de kans kleiner dat de achtergrond eventueel toch mee belicht wordt. Er wordt gekozen voor een groot diafragma om de scherptediepte zo beperkt mogelijk te houden. Het beeld wordt zo donker mogelijk gehouden met bijna geen details in de schaduwen maar niet dicht gelopen. Het histogram geeft dus een berg aan de linker kant te zien zonder dat het zwart volledig dichtloopt.

Het tegenover gestelde van low key is natuurlijk high key. High key portretten worden gemaakt met een lichte, liefst witte, achtergrond. Een high key beeld geeft een helder en fris effect. Het model draagt witte of anders lichte kleding. Een blanke huid en blond haar is een voordeel omdat dit van nature al licht is. Het doel bij high key is zoveel mogelijk helderheid in de foto te brengen zonder overbelichten. Het histogram geeft dus een berg aan de rechterkant zonder dat het wit uitbreekt. De delen die overbelicht zijn bevatten geen details meer en dat is niet de bedoeling.

Hieronder een korte foto impressie van deze geslaagde avond en met veel dank aan Theo voor zijn deskundige begeleiding.

Floor

Back to top