VERSLAGEN 2020

3 september 2020
Corona

Eindelijk konden wij weer bij elkaar komen na de uitbraak van het corona virus sinds maart. Echter door de vele maatregelen onder andere 1,5 meter uit elkaar, eventueel een mondkapje op kunnen er slechts een zestiental personen in de uitgebreide zaal van de Plataan. 
Iedereen dient zich van te voren op te geven om teleurstelling te voorkomen en bij twijfel over gezondheid blijf thuis is het advies.

Op deze avond waren 13 personen aanwezig die een deel van hun “corona productie” op een stick hadden gezet. Zoals gebruikelijk kwamen er weer tips binnen hoe een foto iets anders kan en de verscheidenheid aan onderwerpen was dan ook groot. 
Het was trouwens weer fijn, dat wij weer met elkaar konden praten over onze hobby en dat dit niet alleen via facebook en andere sociale media moet.

Omdat onze club groter is dan de personen die er waren zal het bestuur uit kijken hoe dit opgelost kan worden voor zover dit mogelijk is.

Leen Louwerse

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

Corona

5 Maart kwamen wij voor het laatst bijeen 
Waar moesten wij na dat weekend heen 
Er waren vele vragen 
Een corona virus had toegeslagen

Iedere inwoner kreeg een verbod 
En daar kan niet mee worden gespot 
Iedereen moet in principe binnen blijven 
Dus onze hobby nu binnen bedrijven

Alle openbare gebouwen worden gesloten 
Dus bijeenkomsten kunnen wij niet meer promoten 
Alle zaken worden opgeschort 
Tot tenminste eind april, onverkort

Wij zijn natuurlijk niet blij 
De bijeenkomsten zijn gestaakt tot minimaal eind mei 
Of wij na die termijn iets mogen doen in verenigingsverband 
Ligt niet in onze hand

De resultaten zullen wij af moeten wachten 
Dus veel geduld moeten wij met z’n allen betrachten 
Omdat het zomer wordt kunnen wij lang fotograferen overdag 
Hopelijk mogen wij weer snel aan de slag

Leen Louwerse

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

5 maart 2020
Clubavond
Avond/nacht/lightpainting

Dit keer stond de avond in het teken van het bespreken van foto’s met het thema: Lightpainting / avond- en nachtfotografie. 
Fotograferen in het donker, het ‘vangen’ van licht wanneer er weinig omgevingslicht is. Niet voor iedereen even gemakkelijk. Waar de één het een uitdaging vindt om een straatbeeld in de avond zo mooi en helder mogelijk weer te geven, vermijdt de ander fotograferen bij weinig licht zo veel mogelijk. 
Marleen had foto’s bij zich van Station Snijdelwijk op een winterse en zoals ze zelf omschreef, dampige avond. Ze had daarvoor haar statief op het spoor gezet (‘Alles voor de foto’). De foto gaf een dromerige sfeer van een desolaat perron weer. En juist die ene vrouw in het wachthokje benadrukte de stilte, eenzaamheid bijna.. Ook fotografeerde zij de Boskoopse hefbrug, genomen over het water. Op een windstille, goed donkere avond is de weerspiegeling van de brug met de verlichting en de verlichtte woningen langs de kade prachtig te vangen in een foto.

Het bekijken van elkaars foto’s heeft ook ten doel te leren van elkaar. Zo riep de foto van de hefbrug de vraag of deze mét torens in portraitstand het mooist is, of dat juist het benadrukken van de breedte, in landscape, de foto meer recht zou doen. En zoals zo vaak: ‘zoveel leden, zoveel meningen’. 
Er was een aantal foto’s van de lightpaintingactiviteit op de clubavond in februari. Niet alle pogingen waren even goed geslaagd, maar de deelnemers hadden er plezier in gehad en zijn uitgedaagd er beter in te worden, de creativiteit is geprikkeld.

Wilma en Linda zijn op een winterse avond het Bentwoud in gegaan en hebben op een donkere parkeerplaats hun camera’s op statief gezet en zijn met model Debbie (die ook al eens model zat op een eerdere clubavond) aan de slag gegaan met lightpainting. Dit heeft leuke foto’s opgeleverd.

Na een koffiepauze werd de avond voortgezet met een uitleg (via een Youtubefilmpje) over het bewerken van foto’s. Veel leden willen daar meer van leren, maar er zijn diverse fotobewerkingsprogramma’s in gebruik, wat het lastig maakt een uitleg te geven die voor allen geschikt is.

Linda.

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

20 februari 2020
Inloopcafé
Avond/na
cht/lightpainting

Deze avond krijgen wij de mogelijkheid ons te verdiepen in light painting. Een 15-tal leden zijn gekomen en wij zouden dit buiten doen maar……. het weer hebben wij tegen, het regent en dat is niet zo goed voor onze camera’s. 
Besloten wordt om de zaal ernaast te gebruiken en de activiteitencommissie heeft de nodige attributen meegebracht om dit mogelijk te maken. Velen stellen hun camera in en er wordt de nodige ervaring opgedaan om de meegebrachte attributen en er worden de nodige foto’s gemaakt. Theo geeft vele tips wat betreft sluitertijd en diafragma zodat iedereen in staat gesteld wordt een goede foto te maken.

Degene die iets eerder klaar waren met dit thema konden in onze gebruikelijke zaal nog even napraten en hun licht opsteken inzake lightroom voor het bewerken van onze foto’s.

Al met al voor de personen die belangstelling hadden voor deze onderwerpen een leerzame avond.

Leen Louwerse

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

6 februari 2020
Clubavond
Macrofotografie

Aansluitend aan de ledenvergadering (die overigens zeer goed is bezocht. Maar 2 leden met kennisgeving afwezig en bevestigd de goede en leuke sfeer onderling) werd de uitslag van de City Challenge in Gouda bekend gemaakt, groep 4 kwam als winnaar uit de bus en mocht een zelfgekozen prijs mee naar huis nemen. 
Aansluitend was het tijd om naar de meegebrachte macro en close-up foto’s te kijken. Veel natuurfoto’s kregen we te zien. Hieronder een opsomming van wat er zoal gefotografeerd was: 
Bloemen, Bloemen met insecten, Katjeswilg -Dennenappels, Roos, Conifeer met waterdruppels, De Berkenzwam wordt ook Berkendoder genoemd, Mayflower en andere miniatuurschepen, Beeldjes, Naald en draad.
Zowel de fotograaf als de aanwezigen bespraken de voors en tegens. Zowel persoonlijke smaak als interesse heeft duidelijk invloed om een foto te beoordelen. Weer een avond die ons rijker heeft gemaakt qua instellingen/bewerkingen. 

Met fotogroet

Gerdien

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

16 januari 2020
Inloopcafé
Macrofotografie

Vanavond stond het inloopcafé in het teken van macrofotografie. Ik mag wel zeggen een grote opkomst en onze AC had weer de diverse attributen geregeld. Ook een aantal leden waren inventief geweest en hadden diverse spullen meegenomen. Ik heb een lichtkast voorbij zien komen, diverse lampen, miniatuur poppetjes en auto’s, bloemtakken, ipad’s en teveel om op te noemen. Iedereen lekker actief bezig en elkaar helpen om de juiste compositie en de WOW foto te maken. 
Het leuke is om elkaar te helpen in het vinden van een leuke compositie. Het verschillend denken en vormen geeft een aparte dimensie aan dit onderwerp. Wederom een zeer geslaagde avond ondanks dat dit onderwerp niet mijn voorkeur heeft maar om zo met elkaar bezig te zijn geeft toch een bevredigend gevoel.

Nu op naar 6 februari waar een Algemene Ledenvergadering staat gepland met aansluitend het bespreken van de makro foto’s van deze avond.
Zoals bestuur heeft aangegeven; hopend op een grote opkomst,

Met creatieve groet

Floor

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

9 januari 2020
Clubavond
Kerst- wintersfeer

Vanavond de eerste clubavond van dit nieuwe jaar. Grote opkomst en dus veel handen geschud begeleid met de gebruikelijk goede en creatieve wensen. Vandaag bespreken van elkaars foto’s met als thema kerst/wintersfeer/feest. 

Weer wat bijzonder mooie en creatieve foto’s gezien en steeds meer leden gaan op zoek naar de bijzondere aspecten van het fotograferen. Geeft een goed gevoel voor het komende jaar. Na de koffiepauze nog even kort gekeken naar een instructiefilmpje van Mike Sluitertijd over het gebruik van Lightroom. Deze instructie ging over hoe een foto te maken met gebruik van wierrookstokjes, lamp en zwarte achtergrond. Daarna de foto in Lightroom bewerken tot een negatief beeld en wat voor bijzonder effect dit geeft.

Volgende week een inloop café en deze wordt ingevuld naar de oude stijl en met elkaar onderwerpen bespreken waar men tegen aanloopt. Of vragen te stellen aan een meer ervaren lid over gebruik toestel of welk onderwerp dan ook. Ben erg benieuwd of dit aanspreekt.

Met creatieve groet

Floor

Back to top