VERSLAGEN 2022

16 juni
Competitieavond / waterballonnen

Verslag volgt!

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

19 mei
Arjan Laros prijs

De clubavond van 19 mei was extra feestelijk.  Na lang uitgesteld te zijn door corona mochten we de Arjan Laros foto wedstrijd houden.
Het bestuur heeft besloten dat de foto eigen keuze mocht zijn en ook de grote en de manier van afdrukken was naar eigen keuze. Gelukkig waren er toch ongeveer 17 inzendingen ondanks dat er leden verhinderd waren of niet wilde deelnemen. 
Fotograaf Ruud van den Akker had de eer de winnende foto uit te zoeken. Dit deed hij op basis van o.a techniek ,creativiteit en compositie.
Was geen gemakkelijke opdracht, gaf hij aan.
Hij zal in sept ook graag nog wat willen bespreken over de foto’s maar de winnaar is door de goede techniek en creativiteit en inzet Linda Moseman geworden. Deze had een foto van een boek met gebogen bladzijden prachtig op een spiegel vastgelegd. Juiste belichting en zeer creatief. 
Een terechte winnaar als je het mij vraagt. Dit bleek ook door stemmen voor de publieksprijs. Ook hier is deze foto keuze nr 1 geworden.
Iedereen mocht stemmen op 3 foto’s . De mooiste 3 punten de nr2 2 punten, de nr 3 1 punt. Niet op jezelf of op je partner stemmen.
De nr 2 van de stemmen ging naar Wilma van Leeuwen-Vis met een foto in een kerk met lange sluitertijd waarbij er 3x een vrouwspersoon/geest te zien was. En de 3e prijs was voor Wina. Met een foto van schapen en mist.
Linda was zelf helaas niet aanwezig maar Wilma heeft via WhatsApp een foto van de prijsuitreiking gestuurd en inmiddels heeft ze haar foto en prijzen thuis ontvangen.  In sept gaan we de foto’s weer bespreken met Ruud van den Akker.
Iedereen die moeite heeft gedaan om deze gezellige avond mogelijk te maken door inzending door te stemmen ,voorbereiden en inzet

Vriendelijk bedankt!
Groetjes 
Wilma 

1e plaats Arjan Laros Prijs: Linda

2e plaats Arjan Laros Prijs: Wilma

3e plaats Arjan Laros Prijs: Wina

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

5 mei 2022

Op deze avond worden de foto’s besproken van de afgelopen 2 maanden en de aanwezigen hebben deze op usb-stick meegebracht.
Peter heeft het scherm klaar staan en presenteert de foto’s.

Theo is bereid deze van commentaar te voorzien maar hij verkiest dit te laten doen door de aanwezigen zelf en gaat de rij af en vraagt commentaar.
Theo stelt dan de vraag wat ervan wordt gevonden en vooral waarom je er zo tegen aan kijkt. Dit geeft bij anderen ook een discussie en dat is dan ook de bedoeling.

Soms blijkt een foto wanneer die in kleur is en wordt omgezet naar zwart/wit mooier uit te komen dan in kleur.
Al met al weer een leerzame avond en voor een aantal van ons weer enige nuttige tips om een foto iets anders te maken of te bekijken.

Dank aan Theo & Peter voor deze presentatie.

Leen Louwerse

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

21 april 2022
Streekmuseum Reeuwijk

Op uitnodiging van Leen zijn we op bezoek geweest in bovenstaand museum.

We keken onze ogen uit wat er allemaal te zien was. Leen kon ons ook allerlei wetenswaardigheden vertellen. Hierna gingen we fotograferen:

Een klaslokaal
Een winkel
Een kaasmakerij
Een huiskamer
Een kinderkamer

Voor elk wat wils
Was een geslaagde avond mede door Leen en zijn vrouw Gerda.

Gerdien

 

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

10 april 2022
Wandeling Amsterdamse Waterleidingsduinen

Na een prachtige openingsavond van Boskoop 800 ging de wekker zondagochtend heel vroeg om naar de Waterleidingduinen te gaan.
Het was erg koud maar gelukkig wel droog. Na een buitje even getwijfeld om terug te gaan maar gelukkig toch gebleven want het weer klaarde op.
Heel even was zelfs het zonnetje nog aanwezig. Veel herten gezien, helaas geen vos en ijsvogel,  maar het was wel weer de moeite waard.
Na afloop lekker koffie gedronken in boshut ‘t Panneland.

Jeroen

 

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

7 april 2022
Lezing Betty Schutte

Voor vanavond hebben wij als gast Betty Schutte, zij werkt bij de forensische afdeling van de politie in Den Haag. Haar taak is onder andere het bestuderen van foto’s die zijn gemaakt voor bijvoorbeeld een inbraak, verkeersongeval of nog erger bij een moord om enkele mogelijkheden te noemen.

Zij laat ons zien met welke soorten fotoapparatuur zij werken en hoe op een aantal verschillende manieren alsnog een vingerafdruk tevoorschijn gehaald kan worden. Ook worden foto’s gemaakt met infrarood of via UV-licht, waarbij soms belastend materiaal gevonden kan worden.

Betty had een tweetal sessies meegebracht en de groep werd verdeeld in twee groepen waarbij een twintigtal foto’s in een logische volgorde moesten worden gelegd. Het merendeel werd door de groepen goed neergelegd, maar het blijkt, dat er foto’s gemaakt worden waarbij altijd bij de volgende foto nog iets zichtbaar moet zijn, dat ook op de vorige foto staat. Alleen op die wijze kan er een goed beeld komen van de situatie die gefotografeerd moet worden.

Verder moet men voorkomen, dat er sporen “gewist” worden door niet overal overheen te lopen maar het liefst ook van een bepaalde positie zoveel mogelijk foto’s te maken.

Betty heeft een eigen fotostudio, die zij gebruikt voor foto’s waarbij letselschade zichtbaar gemaakt wordt. Soms is dit ook moeilijk maar over het algemeen lukt dit vrij aardig. Na een voorbeeld hiervan krijgen wij allemaal een bril op waarbij UV-stralen ons niet hinderen en wij in staat zijn op een plastic beker vingerafdrukken te zien die zonder bril niet zichtbaar waren voor ons.

Er mag niet aan fotoshoppen worden gedaan, dit is ten strengste verboden, wel mag een foto een bewerking ondergaan zoals iets lichter of donkerder, uitvergroten zodat bepaalde details duidelijker worden of een foto die iets scheef is genomen recht zetten. Wanneer dit gebeurt moet dit wel in het proces-verbaal komen zodat bekend is wat er gedaan is met de foto. Voor de zekerheid doet men meestal de originele foto hieraan toe voegen.

Wij hebben een duidelijk beeld gekregen hoe daar wordt gewerkt door verschillende instanties en met welke apparatuur het een en ander tot stand komt. Het een en ander werd beloond met een cadeaubon en een applaus van de aanwezige leden

Leen Louwerse

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera

17 februari 2022
Portret fotografie

Verslag volgt!

cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
cartoon camera
Back to top